D r i e d i g i t a l e o n t w i k k e l i n g e n d i e j e m o g e l i j k h e b t g e m i s t

Google zet hard in op gaming, Disney domineert content én distributie en de haat/liefdeverhouding tussen Facebook en regionaal nieuws.

Geplaatst door Emile van den Berg

Op 22 March 2019

Terwijl jouw professionele aandacht wellicht werd opgeëist door het reviewen van de contentkalender voor de komende maand of het briefen van een van de vele bureaus voor een last-minute marketingactie, zijn er in (digitale) media verschillende grote ontwikkelingen gaande die je mogelijk gemist hebt.

Daar praat ik je graag op bij!

1. Google zet hard in op de gamesmarkt

Fortnite is in 2018 uitgegroeid tot een platform dat naar verluidt zo’n 3 miljard dollar winst maakte. Buiten het feit dat het spel gewoon goed in elkaar zit, wordt het succes voor een groot deel bepaald door het businessmodel: het spel is gratis te spelen en er is een groot scala aan zaken die de spelers binnen het spel kunnen aankopen, van skins voor de karakters waar je het spel mee speelt, tot aan exclusieve overwinningsdansjes.

Een ander fenomeen in de gamesmarkt, is het livestreamen door gamers op platformen als Twitch en YouTube. Het Games-kanaal op YouTube bijvoorbeeld, heeft maar liefst 81 (eenentachtig!) miljoen abonnees.

Voeg deze twee ontwikkelingen samen en je begrijpt ongeveer wat Google van plan is met de lancering van haar nieuwe video games platform, Google Stadia:

Google Stadia biedt gamers – in potentie – de mogelijkheid om overal en op elk scherm toegang te hebben tot hun favoriete games, zelfs tot in 4k kwaliteit. Op deze manier wordt het bijvoorbeeld mogelijk om met een druk op de knop het spel te gaan spelen dat jouw favoriete YouTuber net aan het streamen was. Om het allemaal nog wat makkelijker te maken, komt Google met een eigen controller met onder meer een knop voor het eenvoudig opnemen, delen (streamen) van jouw eigen prestaties, een knop voor Google Assistant en een ingebouwde microfoon.

Wanneer je meer wil weten over Google Stadia, bekijk dan in 12 minuten deze samenvatting van het launch event.

2. Disney domineert de markt voor content én distributie

Sommige bewegingen zijn zó groot dat je ze niet ziet wanneer je er middenin zit. De verovering van de wereld voor content en distributie door Disney is er zo eentje.

Op contentgebied is Disney al lang niet meer ‘slechts’ eigenaar van haar eigen producties, inmiddels behoren ook andere succesvolle studio’s tot de inboedel: Pixar, Marvel Studios (Avengers) en Lucasfilm (Star Wars). Stuk voor stuk partijen die maand op maand de box office domineren.

Daarnaast staan we aan de vooravond van de lancering van Disney’s eigen streamingdienst ‘Disney+’, in de volksmond ook wel de ‘Netflix-killer’. Of het zover gaat komen is natuurlijk koffiedik kijken, feit is dat alleen al de bestaande eigen filmcontent voor heel veel mensen een reden zal zijn om de overstap te maken. Laat staan wanneer de aangekondigde original-series verschijnen, zoals verschillende series rondom individuele superhelden uit de succesvolle Marvel-films (met de originele acteurs). Overigens gaat het gerucht dat Disney ons landje als pilot-gebied wil gebruiken voor Disney+, maak je agenda dus maar vast leeg.

Tot slot werd deze week door Disney de deal beklonken met 21st Century Fox, wat Disney nu eigenaar maakt van onder meer franchises X-Men en Avatar, streamingdienst Hulu (handig voor Disney+?) en tv-zenders als National Geographic.

Disney gaat voor world domination.

3. Facebook klaagt over de kaalslag van lokaal nieuws

Niet zo’n grote beweging als de twee hierboven, desalniettemin een interessante ontwikkeling: Facebook klaagt over het feit dat er onvoldoende lokaal nieuws te vinden is, terwijl haar gebruikers daar wel ernstig naar op zoek zijn. Facebook heeft zelfs een fonds van 300 miljoen dollar beschikbaar gesteld, om de lokale nieuwsvoorziening weer op gang te helpen.

Volgens de nieuwsorganisaties heeft Facebook echter boter op haar hoofd en is zij zelf de oorzaak van het probleem:

Feit is dat ook in Nederland veel regionale nieuwsorganisaties zijn opgedoekt of ernstig afgeslankt, omdat de broodnodige advertentie-inkomsten wegvloeien naar grote online spelers. Of Facebook daar de grootste schuldige is, is voer voor een interessante discussie. Een andere stelling kan namelijk zijn dat nieuwsorganisaties zich te laat hebben aangepast aan de digitale wereld.

Hoe dan ook zou het mooi zijn wanneer Facebook het probleem helpt oplossen, want lokaal/regionaal nieuws blijkt een belangrijk middel om mensen betrokken te houden bij de maatschappij. En dat is in een verkiezingsweek als deze weer super actueel.

Ziezo, dat waren drie grote ontwikkelingen in (digitale) media die je mogelijk hebt gemist, maar waarover je nu overal weer lekker kunt meepraten. Zijn er nog vergelijkbare ontwikkelingen die jij wil delen?

Meer weten?

Emile van den Berg
Strategy Director

06 - 23 24 53 82
emile@socialinc.nl